Schneeexperte Publikationen Kälteexperte Sternschnuppenjagd

Damüls - the snow-richest village of the world

Vrijeme je jedna od njavažnijih tema dnevnih razgovora na svijetu. Što više iznenađuje da se može pronaći najsušnije mjesto, prostor sa najbogatijim oborinama (padavinama), najhladnije selo na svijetu, ali ni u jednoj meteorološkoj knjizi ne postoji „Snijegom najbogatije selo na svijetu“. Iako je Mount Baker iz SAD-a poznat kao snijegom najbogatije mjesto, 2003 postavljen je novi svjetski rekord na jednoj skijašoj stanici od 28,96 metara u jednoj zimskoj sezoni. Ali gdje se nalazi snijegom najbogatije naseljeno selo na svijetu?

Idea ove potrage nastala je nakon što se Reinhardt Wurzel vratio sa svoje „Sibiriske ekspedicije“ iz najhladnijeg sela na svijetu (Oimjakon -71,2°C). 2004 i 2005 je zbog toga stupio u kontakt sa najvećim vremenskim službama svijeta. Nakon pretrage svih arhiva i aktualnih podataka ispostavilo se da Damüls iz Voralberga (Austria) drži svjetski rekord. To je „Snijegom najbogatije selo na svijetu“ sa iznosom od 9,30 metara novonapalog snijega po zimskoj sezoni. To se zbroji do skoro 100 metara snijega u deset godina. Nakon jedne opsežne dokazne procjene, koju je novinar Reinhardt Wurzel iz Nürnberga izradio, dobio je Damüls 2006 titulu „Snijegom najbogatije selo na svijetu“.

Damüls pripada najljepšim zimskim sportskim područjima Alpi. Zbog svoje visine od 1300 do 1700 metara i svojom posebnom klimom ima snijega od listopada do svibnja. To je sa 330 stanovnika i 1650 prenoćista poznato austrijsko skijaško mjesto, koje iza sebe ima 700 godina staru seosku povijest. TOP 5 snijegom najbogatija sela na svijetu:

1- Damüls, Austria, 65,26m

2- Schrocken-Oberboden, Austria, 63,21m

3- Braunwald, Švicarska, 61,30m

4- Langen, Austria, 57,86m

5- Stoos, Švicarska, 57,59m

Zum Seitenanfang